15/12/2012

harmony...

 
 
 
do you like your lamp chops with delicious garlic mashed potatoes
or with appetizing pea risotto?
 
kuzu pirzolanızı hangisiyle alırdınız?
lezzetli bir patates püresiyle mi,ya da nefis bir bezelyeli pilav eşliğinde mi?
 
 
 
 
mashed potatoes with garlic and butter,
seasoned with thyme,seasalt and ground black pepper and nutmeg,
garnished with parmesan sheets (previously grated and baked under grill for a few minutes)
 
 
sarımsak ve tereyağlı patates püresi,
taze kekik,deniztuzu,öğütülmüş karabiber ve muskat ile tatlandırılmış...
ve parmezan kırıkları ile süslenmiş (rende parmezanı birkaç dakika fırında grill modunda kızartın)
 
 
 
 
pea risotto
 
To make the basil oil:Bring a large pot of salted water to a boil,
add the basil leaves and cook for 15 seconds.
Drain and place in an ice water bath.
Once cooled, squeeze the excess water and put it in your blender with olive oil.
Purée until smooth and strain through a fine mesh.
 
And now ready to make the risotto:Heat chicken stock and set aside.
Cook prosciutto slices till crispy in your frying pan,then chop coarsely,set aside.
In a large pan, melt some butter,add olive oil
and when warm, add thyme,lemon zest.
Cook for 1 minute, then add thinly sliced scallions (or leeks) and minced onions.
Sauté for some minutes.
Add the rice,stir for some seconds and add white wine.
Cook until absorbed,stirring.
Start adding 1 cup of warm broth,stirring and cooking until the liquid is absorbed before adding more.
This cooking process will take about 16-18 minutes,until the rice is al dente…
Don’t forget to add the peas at halftime through the cooking process.
At the end of this time,stir in parmesan,some cream (optional),minced parsley and mint,prosciutto…
Drizzle with basil oil when serving…


 
 
  
bezelyeli pilav
 
Önce fesleğenli yağ:Bol fesleğen demetini kaynayan tuzlu suda 15 dak haşlayıp,
buzlu suya atıp soğutuyoruz.
Sıkıp blenderda zeytinyağı ile pure haline getiriyoruz
 ve ince süzgeçten geçirerek pürüzsüz yemyeşil ve nefis tatda bir yağ elde ediyoruz.

 
Artık pilava geçebiliriz:tavuk suyumuzu sıcak,kenarda hazır tutalım.
Jambon dilimlerini tavada çıtır halde kızartıp,ufak parçalar halinde kenara alalım…
Pilav için tenceremizde önce tereyağ eritip içine de biraz zeytinyağ ilavesi ile
 ısınınca taze kekik ve limon kabuğu rendesi ekleyelim.
Bir dakika,aromaları çıkana dek ateşte tutup,
ince doğranmış yeşil soğan (ya da pırasa) ve kıyılmış soğan ekleyerek soteleyelim.
Pirinci ekleyip harmanlanması için karıştıralım
ve biraz beyaz şarap ekleyerek,karıştırarak suyunu çekmesini sağlayalım.
Bu noktadan sonra azar azar tavuk suyu ilaveleri ile
 pirinçlerin dişe gelir kıvamında pişmesi yaklaşık 16-18 dakika alıyor.
Bezelyeleri bu sürecin yarısında eklemeyi unutmayın.
Bitiminde rende parmesan,biraz krema (şart değil),taze otlar;
kıyılmış maydanoz,ve nane gibi,jambon parçalarını ekleyin…
Tabakda üzerine fesleğenli yağı gezdirin…
 

 


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...