29/10/2013

pure heaven!

 
 
 
 
 A creamy pumpkin mixture ,
spiced up with gingersnap and cinnamon,
is rolled into a ball and coated with rich dark chocolate…
 a lovely autumn gift

 


 
 
zencefil,tarçın ile tatlandırılmış balkabağı kreması,
önce toplar haline getirilip,bitter çikolata ile kaplandı...
benden size tatlı mı tatlı bir ikrâm
 
 
 
 
 
Creamy pumpkin truffles

1 cup white chocolate, coarsely chopped and melted
½ cup pumpkin puree
2 cups ground gingersnaps
1 tbsp. powdered sugar
½ tsp. ground cinnamon
1 tbsp. orange zest
115 gms cream cheese, softened (I used mascarpone)
For dipping:
 melted dark chocolate
melt the white chocolate and cool slightly.
Add the pumpkin puree, gingersnap, sugar, cinnamon, orange zest and cream cheese.
Mix well until completely blended and smooth.
This mixture will be too soft to form into balls
so,an hour of chill in the fridge or freezer will give the right consistency…
Scoop the filling mixture and roll into balls
Transfer to a parchment lined baking sheet and then again to the freezer
and let chill until firm, about 2 hours. 
 
Now, dip ‘em!!
melt the chocolate coating in a heatproof bowl set over simmering water.
dip the balls into the chocolate,turn quickly to coat and transfer to a lined baking sheet
(you may sprinkle with additional gingersnap crumbs)
Place the baking sheet to the refrigerator and chill until the coating is set.
It is important to work quickly when dipping the truffles.
Too much contact with the melted chocolate in the bowl
can allow any condensation formed on the balls to be incorporated into the mixture
 and possibly seize the chocolate.
If you need to thin your  dipping chocolate,
stir in a scant spoonful of vegetable oil until it’s melted.
 
 


1 cup beyaz çikolata,eritilmiş
½ cup
balkabağı püresi
2 cup zencefilli bisküvi (toz halinde çekilmiş)
1 kaşık pudra şekeri
½ çaykaşık tarçın
1 kaşık portakal kabuğu rendesi (çok yakışıyorrrrr!!)
115 gms krem peynir(ben mascarpone kullandım,lor-labne türleri olabilir!)
Kaplamak için:
Eritilmiş bitter çikolata
beyaz çikolatanız eritilip,soğumuş olsun
Balkabağı,bisküvi unu,şeker,tarçın,portakal kabuğu ve peyniri ekleyip,
katı bir püre kıvamına gelene dek karıştırın…
bu noktada topları hazırlamak için bu karışım çok yumuşak!
Bir saat kadar buzdolabı ya da freezer’da sertleşmesi için bekletin…
Daha sonra toplar minik toplar haline getirip,
Yağlı kağıt üstüne dizin ve tekrar freezer’a 2 saat kadar koyun. 
 
Sıra çikolata ile kaplamaya geldi:
Bitter çikolatanızı ben-mari usulü eritin.
Topları, tek tek,erimiş çikolataya batırıp,kaplandıktan sonra yağlı kağıt üstüne alın…
Tekrar buzdolabına koyarak çikolatanın da sertleşmesini sağlayın…
Kaplama işlemini hızlı yapmanız gerekiyor,
zira soğuk topların çikolata ile uzun süreli teması,
çikolatanın kıvamının bozulmasına,pütürleşmesine neden olabilir…
daha kolay çalışmak için çikolatanızı birkaç damla sıvıyağ ile açabilirsiniz
 


 

 



2 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...