12/12/2013

soft and chewy








If you like soft, moist and chewy tastes,then go for these rich-spiced carrot cookies



Yumuşak ve hafif ıslak dokudaki kurabiyeleri severseniz,bu baharat kokulu havuçlu kurabiyeleri deneyin




carrot cake cookies


1/2 cup  softened butter
1/2 cup brown sugar + 1 tablespoon sugar
(you may half the sugar amounts,
as they get quite sweet with addition of other ingredients like
raisins,chocolate,caramel-fudge etc)
1 egg
1 tablespoon vanilla extract
cream the butter,sugar,vanilla and egg, beating until light and fluffy, about 5 minutes


now,stir in
1 1/2 teaspoons cinnamon
1 teaspoon allspice
3/4 teaspoon ground nutmeg
1/2 teaspoon ground cloves
a pinch salt


and then add
1 cup flour
1 cup  rolled oats
1/2 teaspoon baking soda
3/4 cup coarsely grated carrots
1/2 cup butterscotch chips (or caramel fudge or toffee bits or white chocolate chips)
1 tablespoon raisins (or nuts)
1 tablespoon lemon rind
and stir well to incorporate…


chill the dough in the fridge for 30 minutes
measuring one big tablespoon-full of the dough,roll into balls and
place on parchment paper lined baking sheets
flatten slightly with heel of your hand and chill for overnight
(so that you will have thick cookies after baking and all the flavors will infuse)


bake them in 175 C preheated oven for 10 minutes


 



havuçlu kurabiyeler


1/2 cup yumuşamış tereyağ
1/2 cup kahverengi şeker + 1 kaşık tozşeker
(bu miktarları yarı yarıya azaltabilirsiniz,zira diğer malzemelerin ilavesiyle çok tatlı oluyorlar)
1 yumurta
1 kaşık vanilya ekstresi
bu malzemeleri krema kıvamında,yaklaşık 5 dakika çırpın


ve içine şu baharatları ekleyin
1 1/2 çaykaşık tarçın
1 çaykaşık allspice (tarçın-karanfil-muskat karışımı)
3/4 çaykaşık muskat
1/2 çaykaşık toz karanfil
çimdik tuz


ve sonrasında da aşağıdakileri ekleyip,iyice karıştırın
1 cup kekun
1 cup yulaf ezmesi
1/2 çaykaşık karbonat
3/4 cup kalın rendelenmiş havuç
1/2 cup karamela (ya da parça çikolata)
1 kaşık sarı üzüm (ya da kuruyemiş/ceviz ?)
1 kaşık limon kabuğu rendesi


Hamuru yarım saat buzdolabında soğuttuktan sonra,
bir kaşık tepeleme dolu ölçüde yuvarlaklar yapıp,
yağlı kağıt serili fırın tepsisine aralıklı dizin
üstlerinden hafifçe bastırıp,bir gece buzdolabında bekletin…
(hem pişerken yayılmasını önlemek için,hem de tüm aroma ve tatların bütünleşmesi için)


önceden 175 C ye ısıtılmış fırında 10 dakika pişirin…



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...