11/06/2014

ready to try the sourdough bread!?

 

 

 
 


sourdough bread, basicly made with a mixture of the starter and flour+water,
forming a dough,
left to rise for a long period of time,
shaped into a loaf
 and baked

 

 

320 gms water , 26-27 C
50 gms wholewheat  flour
455 gms wheat flour
10 gms salt
 

a quick test for the starter :
drop a tablespoon of the starter to a cup full of lukewarm water,
if it does not sink and swim above it is ready to be used!
if not, place your starter jar in a warm place covered with a cloth!
 

 

start by mixing sourdough starter with 300 gms of water ,in a bowl ,with a wooden spoon
then add the flours,and mix by hand until incorporated
cover with a cloth and leave to rest in a warm place for 30 minutes
add the rest of the water (20 gms) and the salt,and continue to mix
and knead by hand until you get a smooth dough
 

and now we leave this dough to rise for 5 hours ,in a warm place,26-28 C,
preferably in your oven with a glass of hot water placed in aswell!
and during this period,in the first two hours course,every half an hour…
and then in the next three hours course,every hour ,
you need to take it out of the oven,
wet your hands lightly
and gently fold the edges of the dough from the outside in,for 3-5 times
by the end of this 5 hours period,
the dough will be ariated and expanded
(implement the folding process gently in the last hour ,in order not to deflate !)

 
transfer your dough to a lightly floured surface,
fold the edges in,turn the dough upside down and shape into a big roll…
dust lightly with flour and cover with cloth
and leave to rest for 3-4 hours in room temperature
place a large heavy covered pot
(cast iron or ceramic,we used enameled cast-iron pot) in the oven ,
with the lid covered
and preheat oven and the pan at 250 C for at least 30  minutes
carefully remove the hot pan from the oven,remove lid,
gently place loaf in the pan,
cover and bake for 25 minutes at 225 C
remove the lid and bake for a further 20 minutes until the loaf has browned
remove from the oven,remove from the pot,and cool on a wire rack!

 

 
 

 

sıra ekmeğe geldi

 

320 gram içme suyu, 26-27 derece arasında
100 gram ekşi maya
50 gram tam buğday unu
455 gram buğday unu
10 gram tuz
 

ekşi mayayı test etmek için bir yemek kaşığı kadarını oda sıcaklığında su dolu bir kaseye aktarın, batmadan yüzüyorsa hazır !
çöküyorsa, ekşi maya kavanozunuzu testi geçene kadar,
örtülü halde mutfağınızın sıcak bir köşesinde bekletin!

 
 


suyun 300 gramını bir karıştırma kabında ekşi mayayla,tahta kaşıkla karıştırın
sonra unları ekleyerek ,un parçaları tamamen kaybolana kadar elinizle karıştırın
mutfak havlusuyla örtün ve mutfağınızın sıcak bir köşesinde yarım saat dinlendirin
dinlenme süresinin sonunda suyun geri kalan kısmını (20 gr)
ve tuzu ekleyip hamura iyice yedirene kadar elinizle yoğurun
 
 
bu pürüzsüz hamuru 5 saatlik bir kabarma sürecine tabi tutacağız !
dinlendirme 26-28 C sıcaklıktaki bir alanda yapılmalı,
tercihan kapalı fırın içinde,hatta yanına bir bardak sıcak suyla bekletilerek!
lk iki saat boyunca her yarım saatte bir, onu takip eden üç saat boyunca da saat başı
hamuru fırından çıkartıp,kabında nemli el ile kenarlarından ortaya doğru katlayın,3-5 kez…
beş saatlik sürecin sonunda hamur kabarıp havalanmaya başlayacak
(dikkat son katlamalarda hamuru söndürmemeye çalışın)

hamuru hafifçe unladığınız bir tezgaha aktarın
yanlarından içine doğru katlayarak,ve ters çevirip kenarlarından ellerinizle sıkıştırarak
 yuvarlak somun haline getirin
üzerini hafifçe unlayıp ,bezle örtün ve 3-4 saat oda sıcaklığında kabarmasını bekleyin
büyükçe kapaklı dökme demir tencerenizi  kapağıyla birlikte fırına yerleştirip
 250 derecede ısıtmaya başlayın
bu arada hamurunuzu unlanmış bir bezin üstüne alıp,
yarım saatin sonunda kızmış bulunan tencerenizin içine yerleştirin
tencerenin kapağını kapatın ve fırına yerleştirin
fırının ısısını 225 dereceye indirip 25 dakika boyunca kapağı kapalı,
ardından kabuğu renk alana dek, 20-25 dakika boyunca da kapağı açık olarak pişirin
fırından çıkarın ve tencereden alıp tel bir ızgaranın üzerinde soğumaya bırakın


 

2 comments:

  1. Be careful! You will become obsessed...
    See: http://wantonflavours.blogspot.co.uk/2011/09/my-sourdough-hell.html

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...