28/11/2014

supersoft orange buns ...





the puffiest buns ever



3/4 cup warm milk  ,stirred with 1 tablespoon honey and 2 teaspoons instant dry yeast
set aside until foamy
whisk 1  egg,1/2 cup pumpkin puree (check here!),5 tablespoons of melted butter
combine  3 1/4 cups flour,1 teaspoon salt   with the yeast mixture, and the pumpkin mixture,and mix with hands until you have a very soft sticky dough… knead for 5 minutes and transfer to a bowl slightly dusted with flour,cover with a cloth and leave to rise for an hour,until doubles in size
punch down the dough ,leaving the air out,and divide into equal pieces of small balls
lay them separately on baking sheets lined with parchment paper
cover with greased stretch film and leave to rise for another hour
brush the tops with eggwash and sprinkle with black sesame seeds
bake in preheated oven at 200 C for 15 minutes


 



hayatımda gördüğüm en pofidik ekmekler 




3/4 cup ılık sütü,1 kaşık bal ve 2 çaykaşık hazır kuru maya ile karıştırın
bir kenarda köpürene dek bekletin
diğer yanda 1 yumurta ile 1/2 cup balkabağı püresini (tarif burada!) ve 5 kaşık erimiş tereyağını çırpın
3 1/4 cups unu,ve 1 çaykaşık tuzu,hazırlamış olduğunuz mayalı karışım ve kabaklı karışım ile birleştirin
oldukça yumuşak ve yapışkan bir hamur elde edene dek elle karıştırın…
5 dakika kadar yoğurup,hafifçe unlanmış bir kaba alın ve üstünü bir bezle örtüp,bir saat dinlendirin
iki katı kadar kabarmış olacak
hamuru tekrar ele alıp,havasını söndürün… ve yuvarlak toplar halinde eşit parçalara ayırın
yağlı kağıt döşeli fırın tepsinize aralıklı olarak dizin
yağlanmış stretch film ile kapatıp,bir saat daha şişmesi için bekletin
üstleri sulu yumurta karışımı ile fırçalayın ve çörekotu serpin
önceden ısıtılmış fırında ,200 C, 15 dakika pişirin…



1 comment:

  1. Hem de kabaklı, hiç denemedim, ne nefis olur kimbilir, kış geçmeden denemeli..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...