24/06/2015

midye pilaki









“Pilaki” with a Far Eastern touch !

pilaki is a style of Turkish meze,or dish cooked in a sauce,
made out of onion, garlic, carrot, potato, tomato,and olive oil,
garnished with parsley and lemon and served cold

this recipe is “Pilaki” of mussels,
with an addition of ginger and coriander for a Far Eastern flavor !


sauté thinly sliced garlic and cubed onions in olive oil
add 2 teaspoons of fennel seeds,or anise seeds 
and thin slices of red chili or green hot peppers,
sauté for another 1-2 minutes
add 3-4 tablespoons of Rakı/Ouzo,and cook until it evaporates
add cube diced potatoes,ginger,carrots with pureed tomatoes
cook for 8 minutes till the vegetables are tender
add the mussels (I used “ready to use/cleaned” pack!)
cook for another 2-3 minutes 
and season with salt,pepper,lemon juice and plenty of chopped parsley & coriander
serve cold with crostini or toasted bread!





Uzakdoğu esintili bir “Pilaki” oldu bu!

midye pilaki çok severim ama az yaparım
markette temizlenmiş,ayıklanmış midye paketlerini görünce,dayanamadım,
şöyle bir karışım yapıverdim!


soğan ve sarımsağı ince ince doğrayıp zeytinyağında soteledim
1-2 çaykaşığı rezene tohumu (yoksa anason da olur),
ve ince doğranmış taze kırmızı chili biber ya da acı yeşil biber ekledim,
sotelemeye devam…
3-4 kaşık rakı ekleyip,harlı ateşte buharlaşınca,
içine küp küp doğranmış patates,havuç ve zencefil ekledim
püre halinde bir domates de ekleyip,sebzeler pişene dek 6-8 dakika pişirdim
en son midyeleri ekleyip,2-3 dakika daha pişirip,altını söndürdüm
tuz,biber,limon suyu ve bol kıyılmış maydanoz ve taze kişniş ilavesiyle soğumaya bıraktım

kızarmış ekmek ile şahane ! 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...