28/06/2015

addicted !







another morning ritual:
no recipe , just improvise !
avocado toast with tomatoes and poached egg !

mash avocado with a pinch of salt,chili flakes,pepper,lime juice and feta cheese
wash, dry and cut the tomatoes, toss in a bowl with chopped basil,thyme,olive oil, salt and black pepper
toast the bread and scrub up with garlic
prepare poached eggs (boil a fair amount of water in a medium saucepan with a pinch of salt,lower the heat and create a vortex in the center of the pot,break an egg in the center of the vortex,and raise the heat slightly to a boil again and cook the egg for a few minutes,drain the egg with a slotted spoon,and place on paper towel…)
assemble:
spread the toast with a thick layer of mashed avocado
layer with tomatoes and poached egg
season with salt and pepper
EAT!




yine bir kahvaltı alışkanlığımız :

bunun da tarifi olur mu !
avokado,domates,yumurta …

olgun bir avokadoyu az tuz,pul biber,karabiber,limon suyu,beyaz peynir ilaveleri ile çatalla ez
diğer tarafta domatesleri küp küp kesip,kıyılmış fesleğen,kekik,zeytinyağı,tuz,biber ile harmanla
kalın dilim ekmekleri kızartıp,kesilmiş sarımsak ile ovala
suya kırılarak pişirilmiş (çılbır türü) yumurtaları hazırla
ve birleştir :
ekmeğin üstüne kalınca bir kat avokadolu ezme
sonra domatesler
ve en üste yumurta
tuz ve biber ile tatlandır

afiyet olsun!




24/06/2015

midye pilaki









“Pilaki” with a Far Eastern touch !

pilaki is a style of Turkish meze,or dish cooked in a sauce,
made out of onion, garlic, carrot, potato, tomato,and olive oil,
garnished with parsley and lemon and served cold

this recipe is “Pilaki” of mussels,
with an addition of ginger and coriander for a Far Eastern flavor !


sauté thinly sliced garlic and cubed onions in olive oil
add 2 teaspoons of fennel seeds,or anise seeds 
and thin slices of red chili or green hot peppers,
sauté for another 1-2 minutes
add 3-4 tablespoons of Rakı/Ouzo,and cook until it evaporates
add cube diced potatoes,ginger,carrots with pureed tomatoes
cook for 8 minutes till the vegetables are tender
add the mussels (I used “ready to use/cleaned” pack!)
cook for another 2-3 minutes 
and season with salt,pepper,lemon juice and plenty of chopped parsley & coriander
serve cold with crostini or toasted bread!





Uzakdoğu esintili bir “Pilaki” oldu bu!

midye pilaki çok severim ama az yaparım
markette temizlenmiş,ayıklanmış midye paketlerini görünce,dayanamadım,
şöyle bir karışım yapıverdim!


soğan ve sarımsağı ince ince doğrayıp zeytinyağında soteledim
1-2 çaykaşığı rezene tohumu (yoksa anason da olur),
ve ince doğranmış taze kırmızı chili biber ya da acı yeşil biber ekledim,
sotelemeye devam…
3-4 kaşık rakı ekleyip,harlı ateşte buharlaşınca,
içine küp küp doğranmış patates,havuç ve zencefil ekledim
püre halinde bir domates de ekleyip,sebzeler pişene dek 6-8 dakika pişirdim
en son midyeleri ekleyip,2-3 dakika daha pişirip,altını söndürdüm
tuz,biber,limon suyu ve bol kıyılmış maydanoz ve taze kişniş ilavesiyle soğumaya bıraktım

kızarmış ekmek ile şahane ! 

18/06/2015

healthy lunch break!







my bistrot lunch recipe ;)
grilled asparagus accompanied with burrata and rocket salad


bunch of asparagus
a clove of garlic
burrata  (or very fresh mozzarella)
lemon, zest and juice
extravirgin olive oil
salt, pepper,chili flakes

the salad dressing :
add finely smashed garlic,lemon zest to your oliveoil
and season with lemon juice,salt,freshly ground black pepper and chili flakes…
prepare the asparagus for grilling;
wash,pat dry, trim the ends,brush with olive oil,salt and pepper
heat your griddle pan,place the asparagus and roast 3 minutes each side
they should be tender but “al dente” ;)
arrange rocket leaves dressed with the salad sauce on your plates
place the asparagus on top
top with burrata cheese
and drizzle with the salad dressing
serve while warm !

 

bistrot tipi bir öğlen yemeği ;)
ızgara kuşkonmaz,burrata ve roka salatası eşliğinde …


bir demet kuşkonmaz
bir diş sarımsak
burrata peynir ( ya da çok taze mozzarella)
limon suyu ve kabuğunun rendesi
sızma zeytinyağı
tuz,karabiber ve pul biber

salata sosu:
zeytinyağınıza,iyice ezilmiş,dövülmüş sarımsağı ve limon kabuğu rendesini (yarım çaykaşık yeterli!) katın
limon suyu,tuz,taze öğütülmüş karabiber ve pul biber ile tatlandırın
ızgara için kuşkonmazları hazırlayın;
yıkayıp,kurulayın,sert uçları kesin
zeytinyağı,tuz ve biber ile ovalayıp
kızdırılmış ızgara tavanızda herbir tarafını 3 er dakika pişirin
yumuşamış ancak diriliğini yitirmemiş olacak kadar!
tabaklara önce salata sosu ile harmanlanmış roka yapraklarını serin
üstlerine ızgara kuşkonmazları dizin
en üste de birer top taze burrata!

tekrar salata sosu gezdirip,ılık ılık servise …



14/06/2015

breakfast goodies !








they are simple and delicious breakfast goodies !
they are cinnamon rolls !
filled with cream cheese and covered in a crunchy cinnamon and sugar crust

a loaf of white toast bread
cream cheese (philadephia,mascarpone,ricotta ... any will do!)
powdered sugar
sugar and cinnamon for coating
melted butter to glaze before coating

cut off the crust of the bread and flatten each slice with a rolling pin
combine cream cheese and powdered sugar until well blended (sweetness is up to you!)
spread 1 tablespoon of cream cheese mixture onto each flattened bread piece and then roll them up
dip each rolled bread into melted butter and then into cinnamon+sugar mix for coating
place them on your baking tray lined with parchment paper
bake at 180 C for 16-18 minutes until golden brown




çok basit ve leziz bir tarif,kahvaltı sofranız için !
tarçın ruloları!
içleri peynir dolgulu,çıtır çıtır şeker+tarçın kombinasyonu ile kaplı...
deneyin !

beyaz tost ekmeği
krem peynir (philadelphia,labne,mascarpone,ricotta,lor ... hepsi olur!)
pudra şekeri
tozşeker ve tarçın kombini , üst kaplama için
erimiş tereyağ, kaplama öncesi banmak için

ekmeğin kenarlarını kesip,oklava ile inceltin
diğer tarafta krem peynirinizi pudra şekeri ile tatlandırın (şeker miktarı arzunuza kalmış)
bu karışımı her dilim üzerine birer kaşık sürüp,ekmekleri rulo şeklinde sarın
herbirini eritilmiş tereyağına banıp,tarçın+tozşeker karışımına bulayın
yağlı kağıt serili fırın tepsinize dizip,

180 C de 16-18 dakika fırınlayın ! 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...